Logo

Logo

sobota, 4 lutego 2012

Wino bez gąsiora

Dziś opiszę, jak bez gąsiora zrobić wino z użyciem słoika, a raczej jak zrobić słoikowy zamiennik rurki fermentacyjnej.

1. Bierzemy zakrętkę pasującą do naszego słoika,
2. Koło krawędzi robimy dziurę na ok 6mm,
3. Wsadzamy koniec wężyka w dziurę,
4. Bierzemy kieliszek i przyklejamy do zakrętki,
5. Wsadzamy drugi koniec wężyka do kieliszka,
6. Uszczelniamy miejsce w którym wężyk włożony jest w zakrętkę od góry jak i od dołu (najlepiej klejem polimerowym).

Teraz trzeba poczekać aż klej wyschnie...

Na zdjęciu pierwszym widać kółko, które zapobiega zginaniu się wężyka, a w konsekwencji zablokowaniu drogi gazom powstałym podczas fermentacji.

Na drugim zdjęciu problem rozwiązany na inny sposób, a mianowicie do wężyka wprowadzona jest sprężyna z grubszego drutu, co zapobiega całkowitemu zagięciu i zablokowaniu przepływu gazom.




PS. Nie zapomnicie napełnić kieliszka wodą :D

Pozdrawiam! ;)



4 lutego 2012r.

9 komentarzy:

  1. świetne rozwiązanie, Gratulacje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dlugo rzeba czekac az wino bdzie gotowe do wypicia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję na forach winiarskich poczytać na temat wyrobu win. Przepisów i instrukcji do wyboru do koloru. :)

      Usuń
  3. Super pomysł ale nie prościej kupić rurkę fermentacyjna i w nakrętkę wetknąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prościej, ale wtedy potrzebowałem zrobić szybko i zrobiłem z tego, co miałem pod ręką.

      Usuń
  4. Ja to myślałem żeby ze słomki zrobić ale ten twój pomysł miodzio

    OdpowiedzUsuń
  5. 54 yr old Senior Editor Kori Monroe, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like "Edward, My Son" and Hiking. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Charger. kliknij aby przeczytac wiecej

    OdpowiedzUsuń