Dziś opiszę, jak bez gąsiora zrobić wino z użyciem słoika, a raczej jak zrobić słoikowy zamiennik rurki fermentacyjnej.
1. Bierzemy zakrętkę pasującą do naszego słoika,
2. Koło krawędzi robimy dziurę na ok 6mm,
3. Wsadzamy koniec wężyka w dziurę,
4. Bierzemy kieliszek i przyklejamy do zakrętki,
5. Wsadzamy drugi koniec wężyka do kieliszka,
6. Uszczelniamy miejsce w którym wężyk włożony jest w zakrętkę od góry jak i od dołu (najlepiej klejem polimerowym).
Teraz trzeba poczekać aż klej wyschnie...
Na zdjęciu pierwszym widać kółko, które zapobiega zginaniu się wężyka, a w konsekwencji zablokowaniu drogi gazom powstałym podczas fermentacji.
Na drugim zdjęciu problem rozwiązany na inny sposób, a mianowicie do wężyka wprowadzona jest sprężyna z grubszego drutu, co zapobiega całkowitemu zagięciu i zablokowaniu przepływu gazom.
PS. Nie zapomnicie napełnić kieliszka wodą :D
Pozdrawiam! ;)
4 lutego 2012r.
patrykswiatowiec2a@gmail.com
świetne rozwiązanie, Gratulacje ;)
OdpowiedzUsuńJakoś sobie trzeba radzić. ;)
Usuńjak dlugo rzeba czekac az wino bdzie gotowe do wypicia??
OdpowiedzUsuńProponuję na forach winiarskich poczytać na temat wyrobu win. Przepisów i instrukcji do wyboru do koloru. :)
UsuńSuper pomysł ale nie prościej kupić rurkę fermentacyjna i w nakrętkę wetknąć?
OdpowiedzUsuńProściej, ale wtedy potrzebowałem zrobić szybko i zrobiłem z tego, co miałem pod ręką.
UsuńJa to myślałem żeby ze słomki zrobić ale ten twój pomysł miodzio
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuń54 yr old Senior Editor Kori Monroe, hailing from Mont-Tremblant enjoys watching movies like "Edward, My Son" and Hiking. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a Charger. kliknij aby przeczytac wiecej
OdpowiedzUsuń